2015. február 6., péntek

Bögrés étcsokis muffin

Ha valami nagyon csokisra vágyunk villámgyorsan! 






Hozzávalók:

10dkg vaj
3 bögre finomliszt
1 bögre kristálycukor
Kb. 1.5 bögre tej
2 egész tojás
½ bögre cukrozott kakaópor (lehet házilag is készíteni kakaóporból és cukorból, a mennyiség ekkor is fél bögrényi legyen)
rum aroma, ízlés szerint
1 csomag sütőpor
1 csipet só
Kb. 10-12 deka étcsokoládé


Csokis krémhez:

0,5dl tejszín
5dkg vaj
15-20dkg porcukor (ízlés szerint, én édesen szeretem)
12-15dkg étcsokoládé darabok (vagy pasztilla)




Az étcsokoládét egy nagy műanyag edénybe teszem és a mikróban elkezdem olvasztani úgy, hogy 15 másodpercenként megállítom, megnézem, megrázom, megkavarom ha kell. Az étcsoki kb. 50 fokon kellemesen krémesen folyós lesz, tehát kb. addig kell melegíteni, ez összesen kb. 30-45 másodperc. Mikor meleg és folyik, akkor ki a mikróból, elő a konyhai robotgépet, és elkezdem adagolni a tálba a következő sorrendben a hozzávalókat, miközben folyamatosan keverhet a gép: először a vajat teszem a tálba a csokoládéra, ez szépen megolvad a csoki hőjétől,aztán a cukrot és a sót, ezek szépen feloldódnak ebben a folyadékos, meleg közegben,következik a tej,aztán jöhet a két tojás, mert már jól lehűlt az elegy,aztán következik a rum aroma,a csomag sütőpor,a cukrozott kakaópor,majd végül lassan, hagyva az elkeveredésnek időt, jöhet a liszt is. A muffinsütő tepsiket megpakolom muffinpapírral, és mindegyik kelyhet háromnegyedig töltöm masszával. Nagy lángon, kb. 20 perc alatt sülnek meg. Nem tudom, hány adag muffint sütöttem már életemben, de még mindig élek a hurkapálca módszerrel, vagyis, ha már illatozik a konyha a muffintól, akkor beleszúrok egy hurkapálcát az egyikbe, és ha nincs rajta massza, akkor készen van.


A tejszínt a vajjal és a porcukorral felforralom, kicsit főzöm. Leveszem a tűzről, és belekeverem az étcsoki darabokat/pasztillákat. Sűrű keverés mellett összeolvasztom az egész krémet. Néha megkeverve először szobahőmérsékletűre hűtöm, majd beteszem a hűtőbe, és szintén néha megkeverve, masszív krémmé szilárdítom. Amikor még nem kemény, de már nagyon jól tart, akkor habzsákba töltöm, és a muffinok tetejére nyomom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése