2015. február 7., szombat

Somlói revolúció (Az ország tortája 2014)

Egy pesti cukrászdában kóstoltam, azonnal magával ragadt az ízvilága! Megfogadtam, hogy egyszer elkészítem én is, íme:





A dió grillázshoz: 

20 dkg dió
2-3 evőkanál kristálycukor 
A grillázsos tésztához: 
6 db tojásfehérje (145 g) 
4 db tojássárgája (60 g) 
5 dkg porcukor 
2 dkg liszt 
8 dkg dió grillázs (ledarálva) 
3 dkg dió  (apróra vágva) 

A étcsokoládés mousse-hoz: 

17 dkg étcsokoládé (70%-os) 
3 tojássárgája (kb. 50 g) 
5 cl rum (vagy 1 evőkanál rumaroma) 
1 evőkanál porcukor 
1 csomag vaníliás cukor 
5 g zselatin (por) 
3,5 dl habtejszín (30%-os) 

A narancszseléhez: 

2 dl frissen facsart narancslé (vagy 100%-os narancslé) 
1 narancs reszelt héja 
5 dkg porcukor 
10 g zselatin (por) 

A fehércsokoládés mousse-hoz: 

17 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája (50-55 g) 
1 evőkanál porcukor 
2 teáskanál vanília-aroma 
3,5 dl habtejszín (30 %-os) 
5 g zselatin (por) 

A csokoládé ganache-hoz: 

10 dkg étcsokoládé (70 %-os) 
1 dl habtejszín 



Kb. 20 dkg durvára vágott dióhoz keverjünk 2-3 evőkanál kristálycukrot, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk aranybarnára. Ezután öntsük ki egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, diódarálón daráljuk le a grillázst.

A grillázs tésztához a ledarált dió grillázst keverjük össze a liszttel. A diót éles késsel, vágjuk kisebb darabokra. A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dió grillázsos-lisztes keveréket. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal apránként keverjük hozzá a masszához. A tortaformát kenjük és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, simítsuk el, szórjuk meg az apróra vágott dióval. Helyezzük előmelegített gőzös sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre (én a sütő aljába tettem egy kisebb edénybe vizet, majd légkeverésnél 150 fokon 30 percig sütöttem),

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. Ezután béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tortalapot.

Az étcsokoládét tördeljük egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rummal (vagy rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez (én kézi habverővel kevertem össze, hogy sima, krémes masszát kapjak).

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

A narancszseléhez a frissen facsart narancslevet keverjük össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Végül kevergetve hűtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük a csokoládékrém tetejére a narancslét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a narancszselé teljesen megdermedjen.

A fehér csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral és a vanília-aromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez (én kézi habverővel kevertem össze, hogy sima, selymes krémet kapjak).

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt narancszselé tetejére öntsük rá a csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.

A csokoládé ganache-hoz a csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Vegyük le, és állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, keverjük simára, sűrűbb csokoládékrémet fogunk kapni.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kanalazzuk a tetejére a csokoládét, majd egy spatula segítségével simítsuk el egyenletesen. Tegyük vissza a hűtőbe kb. fél órára, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a torta tetején. 

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, csatoljuk le a tortaformát. Helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint díszítsük a megmaradt krémekkel.

Az elkészült tortát éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd felszeletelés után hagyjuk kb. 30 percig szobahőmérsékleten (én azért hagytam tálalás előtt szobahőmérsékleten állni a tortát, mert így a csokoládés rétegek könnyű habosak lettek). Helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd úgy kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése